HaRgaILaH MasA


I made this widget at MyFlashFetish.com.

Followers

Kisah pokok semalu dan wanita moden

| Saturday |


Pada suatu hari, Rasulullah s.a.w berjalan-jalan bersama puteri baginda, Saidatina Fatimah r.a. Setibanya mereka berdua di bawah sebatang pohon tamar, Fatimah terpijak pohon semalu, kakinya berdarah lalu mengadu kesakitan.

Fatimah mengatakan kepada bapanya apalah gunanya pohon semalu itu berada di situ dengan nada yang sedikit marah. Rasulullah dengan
tenang berkata kepada puteri kesayangannya itu bahawasanya pohon semalu itu amat berkait rapat dengan wanita. Fatimah terkejut. Rasulullah menyambung kata-katanya lagi. Para wanita hendaklah mengambil pengajaran daripada pohon semalu ini dari
4 aspek.

Pertama
, pohon semalu akan kuncup apabila disentuh. Ini boleh diibaratkan bahawa wanita perlu mempunyai perasaan malu (pada tempatnya).

Kedua, semalu mempunyai duri yang tajam untuk mempertahankan dirinya. Oleh itu, wanita perlu tahu mempertahankan diri dan maruah sebagai seorang wanita muslim.

Ketiga, semalu juga mempunyai akar tunjang yang sangat kuat dan mencengkam bumi. Ini bermakna wanita solehah hendaklah mempunyai keterikatan yang sangat kuat dengan Allah Rabbul Alamin.
Dan akhir sekali, semalu akan kuncup dengan sendirinya apabila senja menjelang. Oleh itu, para wanita sekalian, kembalilah ke rumahmu apabila waktu semakin senja.

Ambillah pengajaran dari semalu walau pun ia hanya sepohon tumbuhan yang kecil.


5 comments:

Dc said...

klu bg lelaki lak cmne..nak disamakan dgn ape?

iQaChumel said...

salam
eh..aha..iqa xpenah terfikir pun..
hem..betul la..
tu la keperibadian wanita.
tengs for the info

syabab daif said...

sama2...
utk renungan kite bersam;)

(: syai_sharif :) said...

bagus nii :))

Omu Rice said...

betul ker...citer pasal semalu ni...tapi nak tny lebih lanjut pasal senja tu...maksud nye...pempuan xleh kuar mlm ker...hurm...ramai jer kwn ak wat cmtu...kuar pg2 buta ngan kwn laki dorg...

Related Posts with Thumbnails

Jom Kongsi Link

TaLiaN HaYat

SiLaTuRaHiM

JoM KeCoH

My GrOup

blogger sarawak logo

AWARD DARI EDDY