HaRgaILaH MasA


I made this widget at MyFlashFetish.com.

Followers

*** Hati ibarat Rumah ***

| Thursday |


Ada 3 macam rumah,
Pertama Rumah raja,di dalamnya ada simpanannya,tabungannya serta perhiasannya.
Kedua Rumah hamba, di dalamnya ada simpanan,tabungan & perhiasan yang tidak seperti yang dimiliki seorang raja.
Dan ketiga adalah Rumah kosong,tidak ada isinya.Jika datang seorang pencuri,rumah mana yang akan dimasukinya?

Apabila anda menjawab,ia akan masuk rumah yang kosong, tentu suatu hal yang tidak masuk akal,
kerana rumah kosong tidak ada barang yang boleh dicurinya.kerana itulah dikatakan kepada Ibnu Abbas Radhiallahu 'anhu,bahawa ada orang-orang Yahudi mengklaim bahawa di dalam solat,mereka 'tidak pernah terganggu',Maka Ibnu Abbas berkata:

"Apakah yang boleh dikerjakan oleh syaitan dalam rumah yang sudah rosak?"

Bila jawapan anda adalah: "Pencuri itu akan masuk rumah raja." Hal tersebut bagaikan sesuatu yang hampir mustahil,
kerana tentunya rumah raja dijaga oleh penjaga dan tentera,sehingga pencuri tidak dapat mendekatinya.
Bagaimana mungkin pencuri tersebut mendekatinya sementara para penjaga dan tentera senantiasa siap sedia di sekitar raja?

Sekarang tinggal rumah ketiga,maka hendaklah orang-orang berakal memperhatikan permisalan ini sebaik-baiknya,
dan menganalogikannya (rumah) dengan hati,kerana inilah yang dimaksudkannya.Hati yang kosong dari kebajikan,yaitu hati orang-orang kafir dan munafik,adalah rumah syaitan, yang telah menjadikannya sebagai benteng bagi dirinya dan sebagai tempat tinggalnya.Maka adakah rangsangan untuk mencuri dari rumah itu sementara yang ada didalamnya hanyalah peninggalan syaitan,simpanannya dan gangguannya? (rumah ketiga).

Hati yang telah dipenuhi dengan kekuasaan Allah Subhanahu wa ta'ala dan keagungan-Nya,penuh dengan kecintaanNya dan senantiasa dalam penjagaan-Nya dan selalu malu darinya,Syaitan mana yang berani memasuki hati ini? Bila ada yang ingin mencuri sesuatu darinya,apa yang akan dicurinya? (rumah pertama).

Hati yang di dalamnya ada tauhid Allah,mengerti tentang Allah,mencintaiNya,dan beriman kepadaNya,serta membenarkan janjiNya,Namun di dalamnya ada pula syahwat, sifat-sifat buruk,hawa nafsu dan tabiat tidak baik.Hati ini ada di antara dua hal.Kadang hatinya cenderung kepada keimanan,ma'rifah dan kecintaan kepada Allah semata,dan kadang condong kepada panggilan syaitan,hawa nafsu dan tabiat tercela.(rumah kedua)

Hati semacam inilah yang dicari oleh syaitan dan diinginkannya. Dan Allah memberikan pertolongan-Nya kepada yang dikehendakiNya.Firman Allah Ta'ala yang bermaksud;

"Dan kemenanganmu hanyalah dari Allah Yang Maha Perkasa lagi maha bijaksana."
(Ali Imran:126)

Syaitan tidak boleh mengganggunya kecuali dengan senjata yang dimilikinya,yang dengannya ia masuk dalam hati.Di dalam hati seperti ini syaitan mendapati senjata-senjatanya yang berupa syahwat,syubhat, khayalan-khayalan dan angan-angan dusta yang berada di dalam hati.

Saat memasukinya,syaitan mendapati senjata-senjata tersebut dan mengambilnya serta menjadikannya menetap di hati.Apabila seorang hamba mempunyai benteng keimanan yang mengimbangi serangan tersebut,dan kekuatannya melebihi kekuatan penyerangnya,maka ia akan mampu mengalahkan syaitan. Tiada daya dan kekuatan kecuali dari Allah semata-mata.

Wallahu A'lam...


3 comments:

Fiqas said...

coretan yang bagus utk dihayati dan dikongsi bersama...tq

Anonymous said...

gud one. thx for d sharing :)

Notami said...

salam..smoge hati Notami mnjadi spt jenis yg prtama..amin..

Related Posts with Thumbnails

Jom Kongsi Link

TaLiaN HaYat

SiLaTuRaHiM

JoM KeCoH

My GrOup

blogger sarawak logo

AWARD DARI EDDY