HaRgaILaH MasA


I made this widget at MyFlashFetish.com.

Followers

Si Sopak, Si Botak dan Si Buta

| Tuesday |

Pada suatu hari Allah memerintahkan malaikat bertemu dengan tiga orang Bani Israil. Ketiga-tiga mereka cacat; seorang botak, seorang sopak dan seorang lagi buta.
Malaikat yang menyamar seperti manusia itu bertanya si-sopak “Jika Allah hendak kurniakan sesuatu untuk kamu, apakah yang kamu inginkan?” Si-sopak menjawab, “Saya ingin kulit saya sembuh seperti biasa dan diberi kekayaan yang banyak.” Dengan takdir Allah, kulitnya kembali sembuh dan dikurniakan rezeki yang banyak.
·
Kemudian malaikat bertanya kepada si-botak dengan pertanyaan yang sama. Si-botak menjawab, “Saya ingin kepala saya berambut semula supaya kelihatan kacak dan diberikan harta yang banyak.” Tiba-tiba, dengan kurnia Allah si-botak itu kembali berambut dan diberikan harta yang banyak.
·
Selepas itu malaikat bertanya si-buta pertanyaan yang sama. Si-buta menjawab, “Saya hendak mata saya kembali semula dan diberikan harta yang banyak.” Dengan takdir Allah, mata si-buta menjadi melihat dan dikurniakan kekayaan yang melimpah.
·
Selang beberapa bulan, Allah memerintahkan semula malaikat untuk berjumpa dengan ketiga-tiga orang cacat itu. Kali ini malaikat menyamar sebagai peminta sedekah. Dia berjumpa dengan orang pertama yang dulunya sopak dan meminta sedikit wang. ‘Si-sopak’ itu tidak menghulurkan sebarang bantuan malah mengherdik malaikat. Malaikat berkata, “Saya rasa saya kenal kamu. Dulu kamu sopak..dan miskin. Allah telah menolong kamu.” Si-sopak tidak mengaku. Dengan kuasa Allah, si-sopak yang sombong itu bertukar menjadi sopak semula dan bertukar menjadi miskin.
·
Kemudian malaikat berjumpa dengan si-botak yang telah menjadi kaya dan berambut lebat. Apabila malaikat meminta bantuan, si-botak juga enggan membantu, malahan dia tidak mengaku bahawa dia dulu botak. Oleh sebab sombong dan tidak sedar diri, Allah menjadikan kepalanya botak semula dan bertukar menjadi miskin.
·
Malaikat berjumpa dengan orang buta yang telah diberikan penglihatan. Apabila malaikat meminta bantuan, si-buta memberikan keseluruhan hartanya dan berkata, “Ini semua harta pemberiaan Allah. Ambillah kesemuanya. Mata saya yang kembali celik ini adalah lebih berharga daripada kesemua harta ini.” Malaikat tidak mengambil pemberian itu. Dia memberitahu bahawa dia adalah malaikat yang pernah datang dulu. Kedatangannya kali ini ialah untuk menguji siapa di antara mereka bertiga yang bersyukur.
·
Si-buta yang bersyukur itu terus dapat menikmati kekayaan dan penglihatannya. Manakala si-sopak dan si-botak kekal dengan keadaannya yang semula.


Moral & Iktibar

1. Allah mengurniakan kesenangan dan keselesaan adalah sebagai ujian untuk melihat siapakah di antara mereka yang bersyukur.
2. Manusia yang bersyukur Allah akan tambah kurniaan sebaliknya manusia yang kufur akan diazab oleh Allah.
3. Manusia seringkali lupa daratan apabila diberikan kemewahan dan kesenangan.
4. Sangat sedikit hamba Allah yang bersyukur.
5. Siapa yang tidak bersyukur kepada manusia, dia tidak akan bersyukur kepada Allah.
6. Allah memberi kurnia kepada sesiapa yang dikehendakiNya dan menarik nikmat daripada siapa sahaja yang dikehendakiNya.
7. Sifat syukur adalah satu sifat yang terpuji, sebaliknya kufur (kufur nikmat) adalah sifat yang dicela oleh Allah.


8 comments:

ASaDa RyutaRo said...

best! best! =)

noreed said...

semoga kita tak kufur nikmat seperti si sopak dan si botak

i am S!L4H.. said...

=)..
hdup perlu sntiase bsyukur...
(ingatan utk dri sndri jg)

haszuraidah ishak said...

huhuhu..kekadang teralpa jugak..

nak bitau ade award utk azh..

http://myapeapeaje.blogspot.com/2010/10/are-you-beautiful.html

misz FaTiN said...

nice story..
boleh dijadikan panduan..

saff'sWords said...

hidup mesti sentiasa berasa syukur. :)

Nur Qistina said...

i like this entry..now come with moral of the story..keep on sharing..^^,

Rif Download said...

Salam.. Saya ada Penyelesaian dan Penawar bagi penyakit Sopak ni.. Sila layari
http://rifbook.com/penawarvitiligo/

Related Posts with Thumbnails

Jom Kongsi Link

TaLiaN HaYat

SiLaTuRaHiM

JoM KeCoH

My GrOup

blogger sarawak logo

AWARD DARI EDDY